Airports Nieuws

Eindhoven Airport sluit 5 maanden voor renovatie

Eindhoven Airport
(c) Foto: Eindhoven Airport

Eindhoven Airport sluit 5 maanden voor renovatie

Deze week werd bekend gemaakt dat Eindhoven Airport voor 5 maanden dicht gaat voor een grondige renovatie. Een woordvoerder van Eindhoven Airport heeft bevestigt dat de eigenaar van de start- en landingsbaan (Defensie) inderdaad grote onderhoudswerkzaamheden wil gaan uitvoeren. Wanneer het vliegveld zal sluiten is nog niet bekend gemaakt. Een sluiting voor zo’n lange tijd kan ongeveer 2 miljoen passagiers raken. Het zou gaan om ongeveer 10.000 vliegbewegingen. De reisbranche is onaangenaam verrast met deze aankondiging.

Planning

Reisorganisaties zijn niet blij met dit nieuws. Topman Arjan Kers van TUI vindt de manier waarop dit naar buiten komt heel raar. Het besluit is niet in samenspraak met reisorganisaties genomen, het is niet eens besproken. De vluchten zullen verplaatst moeten worden, mogelijk naar Schiphol of Rotterdam Airport. Hier moet wel ruimte voor zijn. Over 2 weken wordt er meer bekend over de sluiting en wanneer dit zou moeten gebeuren. Er gaan geruchten dat het in 2025 zal moeten gebeuren, maar dit is niet zeker.

Verbetering ILS

Naast de complete renovatie van de start- en landingsbaan zullen er meer verbeteringen worden doorgevoerd. De verlichting, bekabeling en afwatering zullen opnieuw worden aangelegd. Een ander belangrijk systeem is het ILS (Instrument Landing System). Deze zal van categorie 1 naar categorie 3 gaan. Hierdoor kunnen vliegtuigen makkelijker landen met dichte mist.

Airlines

Air France start vluchten tussen Parijs en Phoenix

Air France Boeing 787
(c) Foto: Air France – Boeing 787

Air France start vluchten tussen Parijs en Phoenix

Air France start met het aanbieden van vluchten naar het Amerikaanse Phoenix. De hoofdstad van Arizona wordt vanaf Parijs Charles de Gaulle aangevlogen met een Boeing 787-9 Dreamliner. De vluchten worden drie keer per week uitgevoerd door Air France. Phoenix is de hoofdstad van Arizona.

Vraag naar vliegtickets

De vraag naar vliegtickets richting Amerika lijkt toe te nemen. Eerder kondigde Air France al aan om vluchten richting Minneapolis te hervatten. Ook zal de winterroute richting Durham in de zomer ook blijven bestaan. Vanaf Parijs Charles de Gaulle kan er eenvoudig overgestapt worden en dient als ware hub voor buiten Europa.

Vlucht AF68

Air France gaat de vluchten richting Phoenix uitvoeren onder vluchtnummer AF68. De vluchten zullen worden uitgevoerd op dinsdag, donderdag en zaterdag en vetrekken alle drie om 10:10 vanaf Charles de Gaulle. Met Phoenix heeft Air France nu 17 bestemmingen in Amerika. Een uitgebreid netwerk waarmee ze een goede positie in de markt hebben weten te veroveren. Vluchten van Air France zijn live te volgen via onze vliegtuigradar.

Nieuws

Ryanair en Wizz Air hervatten vluchten naar Israël

Eindhoven Airport Wizz Air Ryanair
(c) Foto: Eindhoven Airport

Ryanair en Wizz Air hervatten vluchten naar Israël

Ryanair start vanaf 1 februari weer met vluchten naar Israël. Wizz Air heeft ook aangekondigd weer te vliegen op Israël, maar dan vanaf 1 maart. EASA (Europees agentschap voor veiligheid van de luchtvaart) heeft inmiddels aangegeven dat het luchtruim boven Israël veilig is.

KLM

KLM neemt geen risico en heeft aangegeven om nog niet te gaan vliegen op Israël. De situatie is nog te gevaarlijk en het is onduidelijk wat het verloop is in het land. Het is veiliger om de vluchten vooralsnog te schrappen. Op een later moment wordt gekeken voor een eventuele hervatting van de vluchten.

Situatie onder controle

Israël heeft inmiddels de situatie in de Gazastrook grotendeels onder controle na de invasie. Verschillende luchtvaartmaatschappijen, waaronder Lufthansa, Austrian, Swiss, TAROM en het Griekse Aegean, hebben hun dienstregelingen naar Ben Gurion Airport bij Tel Aviv al hervat. Bovendien zijn diverse andere maatschappijen, waaronder LOT, van plan op korte termijn terug te keren.

Air France heeft aangekondigd dat ze vanaf 24 januari weer drie vluchten per week naar Tel Aviv zullen uitvoeren, hoewel dit nog steeds aanzienlijk minder is dan de twee dagelijkse vluchten vóór 7 oktober 2023. Transavia France staat eveneens klaar om vanaf 1 februari weer naar Israël te vliegen, met vertrek vanuit Parijs Orly.

Kennisbank

10 interessante feitjes over vliegen met het vliegtuig

KLM passagiers
Foto: KLM

10 interessante feitjes over vliegen met het vliegtuig

1. Veiligheid is de hoogste prioriteit

Vliegen met het vliegtuig is een van de veiligste manieren van reizen. Luchtvaartmaatschappijen maken gebruik van strikte veiligheidsprotocollen en moderne technologieën om ervoor te zorgen dat passagiers altijd beschermd zijn.

2. De snelheid van het vliegtuig

Een commercieel vliegtuig kan gemiddeld zo’n 900 kilometer per uur vliegen. Dit betekent dat je in enkele uren naar bestemmingen kunt reizen die anders dagen zouden kosten.

3. De luchtdruk aan boord

Tijdens een vlucht wordt de cabinedruk kunstmatig geregeld om ervoor te zorgen dat passagiers comfortabel kunnen ademen op grote hoogte. De meeste commerciële vluchten hebben een cabinedruk die vergelijkbaar is met die op ongeveer 2000 meter boven zeeniveau.

4. Het eten aan boord

Hoewel maaltijden aan boord vaak worden bekritiseerd, worden ze speciaal bereid om smaakverlies door de veranderde luchtdruk en vochtigheidsniveaus tegen te gaan. Luchtvaartmaatschappijen investeren in het creëren van gerechten die ook in de lucht lekker smaken.

5. Vermoeidheid tijdens het vliegen

Langdurige vluchten kunnen vermoeiend zijn voor passagiers, vooral door jetlag en verstoring van slaapcycli. Het is belangrijk om voldoende te rusten en gehydrateerd te blijven tijdens de vlucht.

6. De grootte van het vliegtuig

Vliegtuigen variëren in grootte, van kleine regionale toestellen tot grote wide-body vliegtuigen die honderden passagiers kunnen vervoeren. De grootte van het vliegtuig heeft invloed op de reiservaring en het comfort aan boord.

7. Het geluidsniveau

Moderne vliegtuigen zijn steeds stiller geworden dankzij geavanceerde technologieën en materialen. Hoewel er nog steeds wat geluid is tijdens het opstijgen en landen, is de cabine over het algemeen goed geïsoleerd tegen motorgeluiden.

8. De luchtvochtigheid in de cabine

De luchtvochtigheid in een vliegtuigcabine kan lager zijn dan normaal, wat kan leiden tot uitdroging en droge huid. Het is belangrijk om genoeg water te drinken tijdens de vlucht om gehydrateerd te blijven.

9. Luchtturbulentie

Luchtturbulentie kan soms voorkomen tijdens een vlucht, maar moderne vliegtuigen zijn ontworpen om hiermee om te gaan en bieden een soepele reiservaring voor passagiers.

10. Luchthavens als kleine steden

Grote internationale luchthavens functioneren als kleine steden met talloze faciliteiten zoals winkels, restaurants, lounges en zelfs hotels. Je kunt vaak veel verschillende activiteiten ondernemen terwijl je wacht op je volgende vlucht.

Vliegen met het vliegtuig biedt talloze fascinerende aspecten, van de technologie achter de veiligheid tot het comfort van passagiers aan boord. Deze 10 feitjes geven een kijkje in de wereld van vliegreizen en laten zien waarom het nog steeds een populaire manier is om te reizen.

Nieuws

Vraag een visum voor Nieuw-Zeeland aan voor je volgende reis

New Zealand

Vraag een visum voor Nieuw-Zeeland aan voor je volgende reis

Staat er binnenkort een reis naar Nieuw-Zeeland op de planning? Dan moet je hoogstwaarschijnlijk een visum aanvragen. Welk visum je moet aanvragen voor Nieuw-Zeeland hangt af van de soort reis, maar grote kans dat het aanvragen van een NZeTA (de elektronische reistoestemming voor Nieuw-Zeeland) voldoet. Lees hier alles over de Nieuw-Zeelandse reisvergunning en hoe je deze moet aanvragen.

Nieuw-Zeeland kent een visumplicht

Bijna alle internationale reizigers die naar Nieuw-Zeeland reizen moeten in bezit zijn van een visum. Alleen houders van een Australisch of Nieuw-Zeelands paspoort kunnen zonder visum naar Nieuw-Zeeland reizen. Om een visum aan te vragen, moet je ook in bezit zijn van een geldig paspoort, dus zorg dat je die eerst aanvraagt als dat nodig is. Het kan soms lastig zijn om te weten welk visum je moet aanvragen. Nieuw-Zeeland kent een visa waiver program, waardoor reizigers uit geselecteerde landen geen visum hoeven te bezitten bij aankomt, maar wel een elektronische reistoestemming moeten aanvragen. Zo kan de Nieuw-Zeelandse regering nog wel controleren wie er het land binnenkomt, maar is het proces voor deze reizigers veel makkelijker en sneller dan het aanvragen van een echt visum. Deze elektronische reistoestemming heet het NZeTA (New Zealand Electronic Travel Authority). Nederlandse en Belgische reizigers, maar ook andere nationaliteiten uit de Europese Unie, kunnen het NZeTA aanvragen. Dit wordt aangeraden, want de aanvraagprocedure is aanzienlijk sneller en eenvoudiger dan het aanvragen van een visum. Reizigers moeten echter wel voldoen aan alle voorwaarden van het NZeTA.

NZeTA: de voorwaarden

Naast het hebben van een nationaliteit van een land dat onder de visa waiver countries valt, zijn er nog andere voorwaarden waar reizigers aan moeten voldoen. Het paspoort waarmee je de NZeTA aanvraagt moet minimaal nog 3 maanden geldig zijn vanaf de dag dat je Nieuw-Zeeland weer verlaat.

Verder moet het reisdoel voldoen aan een aantal voorwaarden. Om een NZeTA aan te vragen moet het reisdoel toeristisch of zakelijk zijn. Hieronder valt, een vakantie, een familie- of vriendenbezoek of een bezoek aan het land voor amateursport. Een vergadering bijwonen, het bezoeken van een conferentie of andere evenementen of solliciteren op een baan vallen allemaal onder zakelijke doeleinden. Daarnaast kun je ook een NZeTA gebruiken voor een overstap in Nieuw-Zeeland. Andere reisdoelen, als vrijwilligerswerk of werk uitvoeren waarvoor je betaald krijgt, zijn niet toegestaan met een dit specifieke visum voor Nieuw-Zeeland, daar moet je een ander type visum voor aanvragen.

Bij aankomst in Nieuw-Zeeland moet je een doorreis-of retourticket kunnen laten zien bij de douane. Andere reisplannen, zoals waar je precies heen gaat in het land of specifieke overnachtingsadressen zijn niet nodig om de douane door te komen. Reizigers moeten ook kunnen aantonen dat ze over voldoende financiële middelen beschikken om hun volledige reis in Nieuw-Zeeland te bekostigen.

Tijdens het invullen van het aanvraagformulier moet je ook een aantal achtergrondvragen beantwoorden over een eventuele veroordeling of gevangenisstraf en over jouw gezondheid. Zo weet de overheid in Nieuw-Zeeland dat je geen risico bent voor de zorg in het land. Als je aan al deze voorwaarden voldoet, kun je een NZeTA aanvragen.

Geldigheid van het NZeTA

Een NZeTA is een 2 jaar geldig, maar je mag niet 2 jaar lang in Nieuw-Zeeland verblijven. Een verblijf in het land mag 3 aaneengesloten maanden duren. Na 3 maanden moet je het land weer verlaten. Je mag het NZeTA wel gebruiken voor een onbeperkt aantal reizen, maar binnen 365 dagen mag je maar maximaal 6 maanden in het land verblijven. Dat betekent dus dat je of twee keer 3 maanden in Nieuw-Zeeland kunt verblijven of er vaker, maar korter, mag verblijven. Nadat de eerste 365 dagen over zijn, mag je voor het tweede jaar wederom maximaal 6 maanden in het land verblijven.

Moet je een NZeTA uitprinten?

Een NZeTA kan volledig online worden aangevraagd en wordt ook volledig online aangeleverd. Het elektronische visum wordt automatisch gelinkt aan het paspoort waarmee je het aanvraagt. Dit gaat ook allemaal online. Het is daarom dus niet nodig om een NZeTA uit te printen, want er kan via de computer worden achterhaald of je over een geldig NZeTA voor Nieuw-Zeeland beschikt.

Let er dus ook op dat alle paspoortgegeven 100% correct moeten worden ingevuld. Zodra jouw voor- en achternaam, paspoortnummer, geboortedatum of afgifte- of verloopdata niet kloppen, kan er ook niet gezien worden of het NZeTA klopt. Daarnaast is het ook goed om te weten of je paspoort binnen de twee jaar geldigheid van het NZeTA verloopt. Als dat wel zo is, verloopt de Nieuw-Zeelandse reistoestemming ook automatisch. Dan moet je eerst een nieuw paspoort aanvragen en daarna een nieuw NZeTA.

NZeTA online aanvragen?

Voor het reizen naar Nieuw-Zeeland is een visum verplicht. Gelukkig is het visum voor Nieuw-Zeeland, het NZeTA, gemakkelijk online aan te vragen via een online visumbureau zoals VisumBuitenland. Hier kan je volledig in het Nederlands jouw visumaanvraag indienen en wordt jouw aanvraag gecontroleerd op veelvoorkomende fouten, waardoor je minde risico loopt dat jouw visumaanvraag eventueel wordt afgewezen omdat het aanvraagformulier fout of onvolledig is ingevuld. Door voor vertrek eenvoudig online jouw visum voor Nieuw-Zeeland aan te vragen, ben jij al voor jouw reis verzekert dat je met een geldige reistoestemming het land binnen mag. Dat scheelt een hoop stress, wel zo fijn vlak voor jouw vakantie/reis!

FAQ

Is het belangrijk met wat voor vliegtuig je vliegt? Bekijk hier waarom wel of niet

Vliegtuig binnenkant

Is het belangrijk met wat voor vliegtuig je vliegt? Bekijk hier waarom wel of niet

Tijdens het boeken van je reis let je er waarschijnlijk niet op met welk type vliegtuig je vliegt. Toch kan het handig zijn om te weten, al is het maar om een goede stoel te hebben tijdens je vlucht. Ook andere informatie kom je te weten zoals hoeveel bagageruimte het model vliegtuig heeft.

Is het model vliegtuig van belang?

Houd je je niet bezig met vliegtuigen, dan zul je waarschijnlijk niet op de hoogte zijn van de typen vliegtuigen die er zijn. Bijna iedereen kent de bekende Boeing wel, of misschien heb je ook weleens van de Airbus gehoord. Maar het specifieke verschil tussen een 777 of een 737 weten de meeste mensen niet. Bij het boeken is het toch verstandig even te kijken met welk soort vliegtuig je vliegt. Bij kleinere modellen is er maar beperkte ruimte voor je handbagage bijvoorbeeld. Je moet er niet aan denken dat je laptop niet mee kan en je geen sportweddenschappen kunt doen op de luchthaven.

Controleer met wat voor vliegtuig je vliegt

Op de reserveringspagina van de website kun je vaak de gegevens vinden met wat voor vliegtuig je vliegt. Op de website van de luchtvaartmaatschappij zoek je naar jouw vlucht om erachter te komen met welk type vliegtuig je vliegt. Bij de vluchtdetails vind je meestal de vliegtuiginformatie. Aan de hand van deze informatie kun je alle specifieke eigenschappen van het toestel achterhalen.

Heb je al maanden van tevoren je vlucht geboekt, dan kun je te maken krijgen met een schemawijziging. Hierbij is het niet ondenkbaar dat ook het type vliegtuig verandert waarmee de vlucht wordt uitgevoerd. Kort voor de vertrekdatum wordt dit niet meer veranderd, tenzij jouw toestel een mankement heeft. Luchtvaartmaatschappijen proberen dit altijd te voorkomen omdat dit veel extra werk vergt.

Wat zijn de meest gebruikte typen vliegtuigen?

Airbus, Boeing en Embraer zijn de meest voorkomende westerse vliegtuigfabrikanten. Transavia vliegt bijvoorbeeld alleen met Boeing en Easyjet alleen met Airbussen. KLM maakt alleen gebruik van Boeing, Airbus en Embraer. In andere delen van de wereld zijn andere merken populair, Tupolev is een Russische fabrikant die vooral te vinden is in de voormalige Sovjetlanden. Niet alleen vliegtuigen zijn internationaal vertegenwoordigd, ook bij voetbalwedden is dit het geval.

Bij langere vluchten is het verstandig om niet te vliegen met oudere toestellen vanwege het lawaai waarom ze bekendstaan. De Boeing 787 Dreamliner en Airbus A350 worden gebouwd met lichtere materialen waardoor ze minder brandstof verbruiken. De luchtventilatie in deze toestellen is ook beter, de cabinedruk is vergelijkbaar met lagere hoogten. Heb je normaal gesproken last van het tijdsverschil naar Qatar, is met deze toestellen de kans dat dit met de verbeterde luchtcirculatie minder is.

Hoe kies je de beste stoel in een vliegtuig?

Ken je het type vliegtuig waarmee je vliegt, dan heb je het voordeel dat je de best mogelijke stoel kunt kiezen. Alhoewel vaak gebruik wordt gemaakt van een vaste structuur, kunnen er toch bepaalde elementen aangepast worden tijdens het bouwen. Dit kan variëren van de motor tot het plaatsen van de keuken of toiletten. Ook het aantal stoelen en de indeling zijn van belang, kleine luchtvaartmaatschappijen willen zoveel mogelijk stoelen in tegenstelling tot bijvoorbeeld de KLM.

Er zijn zelfs maatschappijen die hetzelfde type vliegtuigen hebben met een andere indeling. Delta, een Amerikaanse maatschappij, heeft bijvoorbeeld verschillende modellen 737-300 ER met verschillende cabineconfiguraties. Bij het reserveren van een stoel zie je in veel gevallen een plattegrond van de stoelindeling. Kun je deze niet vinden, dan kun je altijd het type vliegtuig opzoeken om zo de stoelindeling te bemachtigen. Natuurlijk kun je ook bij de luchtvaartmaatschappij informeren naar een specifieke stoel.

Airlines Nieuws

Kosten handbagage bij Transavia

Rotterdam Airport Transavia
(c) Foto: Rotterdam Airport

Kosten handbagage bij Transavia

Handbagage bij Transavia gaat geld kosten. Transavia is een prijsvechter en door kosten in rekening te brengen voor de handbagage kan Transavia scherpe prijzen blijven aanbieden. Concurrenten als WIZZ Air en Ryanair brengen al langer kosten in rekening voor handbagage. Een kleine rugzak of een handtas mogen wel gratis aan boord, maar trolleykoffers en andere handbagage koffers moeten voor betaald worden.

Aankomende zomerseizoen

Betalen voor handbagage gaat waarschijnlijk aankomende zomerseizoen van start. Het is nog niet duidelijk wat de kosten voor handbagage gaan zijn. Dit wordt later bekend gemaakt. Op dit moment zitten de kosten van handbagage bij de vliegtickets in. Transavia is een maatschappij die stunt met goedkope vliegtickets. Het zou kunnen dat hierdoor de prijs van vliegtickets omlaag gaat. Reisorganisatie ANVR is in ieder geval niet blij met deze ontwikkeling.

Nieuws

De meest geproduceerde passagiersvliegtuigen ooit

Productie passagiersvliegtuigen

De meest geproduceerde passagiersvliegtuigen ooit

Hier is een lijst van de top 5 meest geproduceerde commerciële vliegtuigen per type in de geschiedenis! Lees het hele artikel door om hier achter te komen en bezoek dan Betsquare om een gokexpert te worden.

Douglas DC-3

De Douglas DC-3 was oorspronkelijk bedoeld als vliegtuig, maar nadat er slechts 607 vliegtuigvarianten waren gebouwd, kreeg de DC-3 een nieuwe taak om te dienen in een militaire transportrol en de rest van de 16.079 DC-3’s gebouwd tussen 1935 en 1952 deden dat wel. precies dat. Volgens Wikipedia omvat de totale productieverdeling van DC-3 alle varianten als volgt:

  • 607 civiele varianten
  • 10.048 militaire C-47- en C-53-derivaten gebouwd in Santa Monica, Californië, Long Beach, Californië en Oklahoma City
  • 4.937 gebouwd onder licentie in de Sovjet-Unie (1939-1950) als de Lisunov Li-2 (NAVO-codenaam: Cab)

Boeing 737-familie

De Boeing 737 is een vliegtuig met smalle romp, vervaardigd door Boeing in Renton Factory, Washington. Het is het meest geproduceerde vliegtuig in de commerciële luchtvaart, met 10.877 afgeleverde vliegtuigen in december 2021. Boeing 737 ging voor het eerst het luchtruim in op 9 april 1967, 54 jaar geleden, en is zeer beroemd vanwege zijn middellangeafstandsvluchten. Tien maanden later, op 10 februari 1968, werd het eerste vliegtuig afgeleverd aan Lufthansa. De 737-familie is nog steeds een populaire keuze voor luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld. Het wordt gevlogen door luchtvaartmaatschappijen zoals Southwest Airlines, Ryanair, United Airlines en American Airlines.

Airbus A320-familie

De A320-familie, gelanceerd in maart 1984, is een familie van vliegtuigen met een smalle romp, ontwikkeld door Airbus. Het prototype vloog drie jaar later, op 22 februari 1987. Op 18 april 1988 leverde Airbus zijn eerste A320 af aan Air France. In december 2021 zijn 10.176 vliegtuigen uit de A320-familie afgeleverd. Enkele grote vliegtuigexploitanten uit de A320-familie zijn Indigo, American Airlines, China Eastern Airlines, EasyJet, China Southern Airlines, enz. Net als de 737-families heeft de A320-familie ook veel leden in de familie, waaronder Airbus A318, Airbus A319, Airbus A320, Airbus A321 en meer geavanceerde neo-familiejets.

CRJ-serie

CRJ-serie (Canadair Regional Jet) is een regionale jet-serie ontwikkeld door Bombardier Aerospace. Het vliegtuig werd gelanceerd met Lufthansa CityLine en voltooide zijn eerste vlucht op 10 mei 1991. De eerste generatie (CRJ 100/200) werd gelanceerd in 1991 en de tweede generatie (CRJ700-serie) werd gelanceerd in 1999. Na het succes van de challenger-serie lanceerde Canadair het CRJ-project met als primair doel om begin jaren negentig de markt te betreden en ongeveer 400 vliegtuigen te verkopen. Het proces was economisch en de ontwikkelingskosten waren lager dan bij andere turbopropprojecten. Rekening houdend met het succes en het verzoek van de klant, werd de CRJ 200 vervaardigd.

Boeing 727

De Boeing 727 is een vliegtuig met smalle romp dat begin jaren zestig door Boeing werd ontwikkeld. Na de ontwikkeling van de 707 was er behoefte aan kleinere vliegtuigen die kleine luchthavens konden bedienen. Dus werd de 727 gelanceerd. Het programma had bij de lancering orders ontvangen voor elk 40 vliegtuigen van United en Eastern Airlines. Het vliegtuig ging voor het eerst de lucht in op 9 februari 1963. Een jaar later kwam het type op 1 februari 1964 in dienst bij Eastern Airlines. Het vliegtuig werd ruim twintig jaar geproduceerd en de laatste rolde in 1964 uit. September 1984. Boeing bouwde 1.832 727 tri-jets.

Nieuws

Airbus gaat meer A350 vliegtuigen produceren

Airbus A350
(c) Foto: Airbus – A350 Starlux

Airbus gaat meer A350 vliegtuigen produceren

Airbus heeft bij de presentatie van de kwartaalcijfers aangegeven dat ze meer vliegtuigen van het type A350 kunnen gaan bouwen. Met deze uitbreiding komt Airbus terug op het niveau van voor de COVID crisis. Het is de bedoeling dat er elke maand 10 nieuwe Airbus A350 vliegtuigen worden geproduceerd. Deze doelstelling zal in 2026 behaald moeten worden.

720 nieuwe vliegtuigen dit jaar

De doelstelling van Airbus voor dit jaar waren 720 nieuwe verkeersvliegtuigen produceren. Op dit moment staat het totaal op 559. Toch blijft Airbus vasthouden aan de 720 voor dit jaar. Er is dus nog veel werk te verzetten om de resterende 161 vliegtuigen te bouwen.

Sterk herstel

Dankzij het sterke herstel in de luchtvaartindustrie heeft Airbus veel nieuwe opdrachten ontvangen. De activiteiten van Airbus hebben in de eerste 3 kwartalen van dit jaar ruim 42 miljard euro opgeleverd. Dit is 12% meer dan in de eerste 3 kwartalen van vorig jaar. Een mooie groei.

Echter is de winst wel minder dan vorig jaar. De winst in de eerste 3 kwartalen van dit jaar is 2,3 miljard euro. Dit is 9% minder dan in het jaar ervoor. De winst is minder door een verlies van 400 miljoen euro op het ontwikkel programma voor satellieten.

Airlines

KLM maakt deze winter ook gebruik van German Airways

Embraer
(c) Foto: German Airways – Embraer

KLM maakt deze winter ook gebruik van German Airways

Deze winter blijft German Airways voor KLM vliegen. De airline uit Duitsland zal deze winter 3 Embraer 190 vliegtuigen beschikbaar stellen voor KLM. KLM gaat hier vluchten binnen Europe mee uitvoeren. Het is een welkome aanvulling voor de vloot van KLM. De vluchten waar de German Airways Emraer op vliegen worden normaal uitgevoerd door de KLM Cityhopper. In het zomerseizoen waren dit zelfs 5 vliegtuigen van German Airways die voor KLM vlogen.

Lease-overeenkomst

De lease overeenkomst tussen German Airways en KLM is opgezet om problemen met de KLM Cityhopper op te vangen. KLM had veel last van problemen met motoren. Niet alleen KLM, maar ook andere airlines hadden hier last van op dit type vliegtuig. Hierdoor moest een deel van de KLM Cityhopper vloot langer aan de grond blijven.

Als reiziger zie je bij de boeking of je in een KLM Cityhopper vliegtuig zit of in een Embraer van German Airways. Het maakt weinig verschil qua ervaring. De catering wordt gewoon verzorgt door KLM Cityhopper.