FAQ

6 tips bij het kopen van een huis in het buitenland

vakantiehuis kopen

6 tips bij het kopen van een huis in het buitenland

Ben je tijdens je laatste vakantie verliefd geworden op het land? Of droom je al langere tijd van een huis in het buitenland? Het is de droom van vele Nederlanders. Weg van het drukke leven en heerlijk ontspannen in een warm en zonnig land. Hoe dan ook, het kopen van een huis in het buitenland doe je niet zomaar. Er komt het één en ander bij kijken en het is belangrijk dat je geen kat in de zak koop. Daarom zetten we in dit artikel een aantal tips voor je op een rij. Met deze 7 tips ben je beter voorbereid bij de aankoop van een huis in het buitenland.

1. Let op openstaande schulden

In sommige landen is het normaal dat je bij de aankoop van een huis in het buitenland ook de openstaande schulden van dat huis overneemt. Als je hier geen rekening mee houdt en een huis koopt zonder dit te checken, kun je voor een onaangename verrassing komen te staan. Misschien was de vraagprijs daarom aan de lage kant. De schulden die op een woning kunnen zitten zijn lokale belastingen, achterstallige betalingen voor gas, water, licht of zelfs openstaande hypotheekschulden. Controleer dit dus altijd voordat je overgaat tot aankoop van het huis.

2. Staat het huis bij meerdere partijen te koop?

In Nederland is het normaal dat een verkopende partij één makelaar in de hand neemt. In het buitenland is dit niet altijd zo. De woning kan best bij meerdere makelaars in de buurt in de verkoop staan. Daar komt bij dat de vraagprijs per makelaar kan verschillen. Het kan onder andere goed voorkomen dat het huis bij meerdere makelaars te koop staat in Spanje, Frankrijk en Duitsland. Controleer de vraagprijs dus per makelaar. Google hierna of bel even rond.

3. Lokale wetgeving

Voordat je overgaat tot de aankoop van een huis in het buitenland is het verstandig om je te verdiepen in de lokale wetgeving van het land en de gemeente waarin je iets koopt. In sommige landen heb je namelijk een vergunning nodig als je als buitenlander een woning wilt kopen (Zwitserland). In andere landen gelden weer andere regels waar je als buitenlander aan moet voldoen. Het is dus verstandig om je hier in te verdiepen.

4. Fiscale zaken

Als je een lening wilt afsluiten voor een vakantiehuis, mag je de hypotheekrente niet aftrekken. Het vakantiehuis moet opgegeven worden in box 3. Hou hierbij rekening dat je in het buitenland ook belasting moet betalen voor het bezit van een woning. Hoeveel belasting dit is en wanneer je dit moet betalen is verschillend per land. Een lening oversluiten voor de aankoop van een vakantiehuis kan verstandig zijn, maar controleer wel eerst wat je in het land van aankoop moet gaan betalen aan belastingen.

5. Verborgen gebreken

Voordat je overgaat tot de aankoop van een vakantiehuis in het buitenland is het verstandig om je huis te laten controleren op verborgen gebreken. Dit is eigenlijk hetzelfde als in Nederland. Het is niet verplicht om te doen, maar wel zo verstandig. Heb je verbouwplannen voor je vakantiehuis? Laat dan zeker de constructie van het huis controleren. Hou er ook rekening mee dat in sommige landen de opgegeven oppervlakte kan afwijken van de werkelijkheid. Breng daarom altijd zelf een bezoek aan het huis voordat je over gaat tot aankoop.

6. Bied niet in het hoogseizoen

Veel mensen krijgen het idee om een huis in het buitenland te kopen in het hoogseizoen. Je bent net op vakantie geweest en helemaal enthousiast! Je gaat gelijk een lening vergelijken en bent klaar om te bieden. Dat begrijpen we maar het is toch verstandig om te wachten. In het hoogseizoen liggen de prijzen namelijk een stuk hoger dan in het laagseizoen. Wil je bijvoorbeeld een vakantiehuis kopen in Spanje? Dan is het verstandig om dit in de winter te doen.

Wij hopen dat je met deze tips verder bent geholpen en hier wat aan hebt bij de aankoop van je vakantiehuis. Heb je zelf nog goede tips plaats ze dan gerust in de reacties zodat we ze kunnen toevoegen aan het artikel.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply