FAQ

Is turbulentie gevaarlijk?

Is turbulentie gevaarlijk?

Tijdens een vliegreis kan het wel eens voorkomen dat het toestel te maken krijgt met turbulentie. Dat is natuurlijk altijd even schrikken, maar zelden is dit gevaarlijk. Toch bestaan er een aantal misconcepties over turbulentie, waardoor het gevaar van dit effect nog wel eens wordt overschat. Echter is het belangrijk om te onthouden: turbulentie is veelal louter oncomfortabel, het is niet meer dan een stoorzender voor een korte tijd tijdens een vliegreis.




Hoe ontstaat turbulentie?

Turbulentie kan diverse aanwijsbare oorzaken hebben. Het is hierbij belangrijk te onthouden dat turbulentie een normaal fenomeen is. Het ontstaat van nature en piloten weten daardoor prima hoe ze hiermee moeten omgaan. Het kan op allerlei plaatsen ontstaan. Zo kan het dichter bij de grond ontstaan, maar ook hoog in de lucht. Veelal is de wind de oorzaak wanneer een vliegtuig te maken krijgt met turbulentie wanneer het nog relatief laag in de lucht is. De wind kan immers behoorlijk onstuimig zijn op sommige dagen, waardoor je de effecten hiervan ondervindt tijdens het opstijgen, dalen of landen. Zeker op stormachtige dagen kan dit effect heftig zijn, maar wees gerust: het duurt maar eventjes.

Ook hoger in de lucht kan turbulentie ontstaan tijdens de vlucht. Lucht kan zich immers verticaal voortbewegen doordat het opstijgt wanneer het verwarmd wordt. Hoe hoger lucht opstijgt, hoe meer de temperatuur van de lucht weer daalt. Uiteindelijk ontstaan er dan wolken. Hierdoor kunnen de piloten de turbulentie waarnemen. Echter is het op hele warme dagen mogelijk dat de lucht te droog is voor het ontstaan van wolken, waardoor turbulentie op een onverwachter moment kan optreden. Dit kan gebeuren, maar gelukkig weet een piloot hier prima mee om te gaan.

Onweer, veranderende windsnelheden en windstromen die van koers veranderen via hoge bergen hebben invloed op dergelijke windstromen waardoor turbulentie kan ontstaan. Daarnaast zijn er jet streams, enorme windsnelheden op hoge hoogtes. Deze kunnen in je voordeel zijn wanneer je wind mee hebt, want hierdoor wordt de reistijd verkort. Het tegenovergestelde geldt wanneer je wind tegen hebt, waarbij de turbulentie tevens iets heftiger is wanneer de windrichting plotseling verandert.

Afleiding

Zoals je hebt kunnen lezen, is turbulentie niet meer dan normaal en weten piloten uitstekend hoe ze hiermee moeten omgaan. Turbulentie is over het algemeen niet gevaarlijk. Dit maakt het echter niet minder oncomfortabel voor sommigen onder ons. Immers voelen sommige mensen vanwege het reizen met een vliegtuig al spanning, wat alleen maar vergroot wordt ten tijde van turbulentie. Wanneer je hier last van hebt, zijn er manieren om jezelf af te leiden zodat je minder merkt van de licht schokkende bewegingen.

Een veelgenoemde tip om jezelf af te leiden is het spelen van een game op je mobiele telefoon. Probeer je highscore te verbeteren zodat je de focus hier op legt. Op deze manier vergeet je de dingen om je heen waaronder de turbulentie.

Daarnaast is ontspannen beginnen aan de vliegreis absoluut een aanrader. Neem muziek mee, zodat je jezelf hierop kunt focussen. Ga gekleed in iets comfortabels, zodat je gewoon kunt relaxen en met een voorsprong begint aan jouw vliegreis. Wanneer je in een geagiteerde staat aan jouw vliegreis begint, zal deze spanning alleen maar toenemen wanneer turbulentie ontstaat. Zorg daarom voor optimale omstandigheden, zodat je de spanning die ontstaat tijdens turbulentie beter kunt opvangen.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    S. van den Berg
    February 11, 2019 at 16:25

    Turbulentie kan heel heftig zijn, toch is het niets om bang voor te zijn. Als je maar in je gordel zit.

  • Leave a Reply